Alla ögon är olika. Här kan
du läsa mer om vilken typ av
synkorrigering du behöver.
Närsynthet, också kallat myopi, är ett vanligt synfel som gör att man ser suddigt på långt håll medan objekt på nära håll är tydliga. Vid närsynthet är ögat för långt i förhållande till brytningskraften. Det gör att ljuset inte bryts på rätt punkt på näthinnan, vilket får föremål på avstånd ser suddiga ut. Tecken på närsynthet brukar vara att man kämpar för att se vägskyltar, tv:n eller ansikten tydligt på håll och/eller att du får huvudvärk, känner dig trött i ögonen eller kisar mycket.
Gener spelar en stor roll vid utvecklingen av närsynthet. Om en eller båda föräldrarna är närsynta så är deras barn också mer benägna att utveckla närsynthet. Det är ovanligt att man föds närsynt, de första tecken kommer oftast tidigast vid sexårsåldern.
Närsynthet korrigeras enkelt med glasögon eller kontaktlinser. Att gå utan synhjälpmedel eller med fel styrkor ökar risken för att synfelet blir värre. Dessutom ökar närsynthet risken för allvarligare ögonsjukdomar, som exempelvis näthinneavlossning, katarakt och glaukom. Det är därför viktigt med regelbundna synundersökningar vid närsynthet minst vartannat år för en vuxen person.
Fler och fler blir närsynta i takt med att vi tittar mer på skärmar. Att regelbundet växla mellan att titta på långt och nära avstånd minskar risken och kan även till viss del bromsa närsynthet. För yngre personer är nattlinser ett mycket bra alternativ, eftersom de visat sig kunna bromsa utvecklingen av närsynthet.
Boka tid för synundersökning hos oss på Optica